Edad de castración y su efecto sobre el desempeño productivo de cerdos cruzados en fase de ceba
Castration age and its effect on productive performance of crossbred pigs in the fattening phase
Contenido principal del artículo
Descargas
Detalles del artículo
Referencias (VER)
BAHELKA, I.; TOMKA, J.; BUČKO, O.; HANUSOVÁ, E. 2015. Growth performance and carcass quality of entire males, surgical castrates and gilts. Slovak J. Anim. Sci. 48(3):116–121.
CONGRESO DE LA REPÚBLICA DE COLOMBIA. 1989. Ley 84 de 1989. Por la cual se adopta el Estatuto Nacional de Protección de los Animales y se crean unas contravenciones y se regula lo referente a su procedimiento y competencia. Disponible desde Internet en: http://www.alcaldiabogota.gov.co/sisjur/normas/Norma1.jsp?i=8242. (con acceso 08/04/2017).
DAZA, A.; LATORRE, M.A.; OLIVARES, A.; LÓPEZ C.J. 2016. The effects of male and female immunocastration on growth performances and carcass and meat quality of pigs intended for dry-cured ham production: A preliminary study. Livest. Sci. 190: 20–26.
ESCOBAR, J.; MACÍAS, M.; CASTILLO, R.; VÉLEZ, M. 2006. Evaluación del uso de melaza en dietas para cerdos en crecimiento y engorde. Ceiba. 47(1-2):3-9.
FÁBREGA, E.; SOLER, J.; CROS, J.; GRISPERT, M.; TIBAU, J.; VELARDE, A. 2009. Resultados de diversas alternativas a la castración quirúrgica en cerdos. SUIS. 59:26-34.
FONTI-FURNOLS, M.; GISPERT, M.; SOLER, J.; DIAZ, M.; GARCIA-REGUEIRO, J.A.; DÍAZ, I.; PEARCE, M.C. 2012. Effect of vaccination against gonadotrophin-releasing factor on growth performance, carcass, meat and fat quality of male Duroc pigs for dry-cured ham production. Meat Sci. 91:148-154.
GÓMEZ-FERNÁNDEZ, J.; HORCAJADA, S.; TOMAS, C.; GÓMEZ-IZQUIERDO, F.; DE MERCADO, E. 2013. Efecto de la inmunocastración y de la castración quirúrgica sobre los rendimientos productivos y de la calidad de la canal en cerdas ibéricas de cebo. ITEA. 109(1):33-48.
LANIER, J. 2008. El estrés y el miedo en procedimientos estándares agropecuarios. REDVET. 9(10B):1-13. Disponible desde Internet en: http://www.veterinaria.org/revistas/redvet/n101008B/BA029.pdf (con acceso 08/03/2017).
MEIER-DINKEL, L.; GERTHEISS, J.; MULLER, S.; WESOLY, R.; MORLEIN, D. 2015. Evaluating the performance of sensory quality control: the case of boar taint. Meat Sci. 100:73-84.
MRAD, A. 2006. Ética en la investigación con modelos animales experimentales. Alternativas y las 3 RS de Russel. Una responsabilidad y un compromiso ético que nos compete a todos. Rev. Col. Bioét. 1(1):163-184.
MORALES, J.; GISPERT, M.; HORTOS, M.; PÉREZ, J.; SUÁREZ, P.; PIÑEIRO, C. 2010. Evaluation of production performance and carcass quality characteristics of boars immunised against gonadotropin releasing hormone (GnRH) compared with physically castrated male, entire male and female pigs. Span. J. Agric. Res. 8(3):599-606.
NATIONAL RESEARCH COUNCIL –NRC-. 2001. "10 nutrient requirement tables." Nutrient Requirements of Swine: 10th Revised Edition. Washington, DC: The National Academies Press. Disponible desde Internet en: http://www.nap.edu/openbook.php?record_id=6016&page=111 (con acceso 10/02/2014).
PEINADO, J.; MEDEL, P.; FUENTETAJA, A.; MATEOS, G. 2008. Influence of sex and castration of females on growth performance and carcass and meat quality of heavy pigs destined for the dry-cured industry. J. Anim. Sci. 86:1410-1417.
QUILES, A. 2009. Castración de lechones: Ventajas e inconvenientes. Cría y salud porcina. 24:54-63.
STATISTICAL ANALYSIS SYSTEMS –SAS-. 2001. User´s guide (version 9.1) Cary (USA). Institute SAS/STAT.
VAN DEN BROEKE, A.; LEEN, F.; ALUWÉ, M.; AMPE, B.; VAN MEENSEL, J.; MILLET, S. 2016. The effect of GnRH vaccination on performance, carcass, and meat quality and hormonal regulation in boars, barrows, and gilts. J. Anim. Sci. 94:2811-2820.