Rendimiento y calidad de hojas de Stevia rebaudiana Bert. Bajo la oferta edafológica y dos niveles de radiación en cinco regiones de Colombia
Yield and quality of leaves of Stevia rebaudiana Bert. Under pedological offer and two levels of radiation in five Colombian regions
Contenido principal del artículo
Resumen
Palabras clave:
Descargas
Detalles del artículo
Referencias (VER)
AZCÓN-BIETO, J.; TALÓN, M. 2008. Fundamentos de fisiología vegetal. McGraw-Hill Interamericana de España, Madrid. 325p.
BONDAREV, N.I.; SUKHANOVA, M.A.; RESHETNYAK, O.V.; NOSOV, A.M. 2003. Stevial Glycoside content in different organs of Stevia rebaudiana and it's dynamics during ontogeny. Biologia Plantarum. 47(2):261-264.
CARAKOSTAS, M.C.; CURRY, L.L.; BOILEAU, A.C.; BROSICK, D.J. 2008. Overwiew; the history, technical ocurring steviol glycoside, for use, in food and beverages. Food Chem. Toxicol. 7(3):SI-S10.
CEUNEN, S.; WERBROUCK, S.; GEUNS, J.M.C. 2012. Stimulation of steviol glycoside accumulation in Stevia rebaudiana by red LED light. J. Plant Physiol. 169:749-752.
CEUNEN, S.; GEUNS, J.M.C. 2013. Influence of photoperiodism on the spatio-temporal accumulation of steviol glycosides in Stevia rebaudiana (Bertoni). Plant Science. 198(2): 72-82.
CHATSUDTHIPONG, V.; MUANPRASAT, C. 2009. Stevioside and related compounds: therapeutic benefits beyond sweetness. Pharmacol. Therapeutics. 121:41-54.
DE OLIVEIRA, B.H.; PACKER, J.F.; CHIMELLI, M.; DE JESÚS, D.A. 2007. Enzymatic modification of stevioside by cell-free extract of Gibberella fujikuroi. J. Biotechnol. 131(1):92-99.
GARDANA, C.; SCAGLIANTI, M.; SIMONETTI, P. 2010. Evaluation of steviol and its glycosides in Stevia rebaudiana leaves and comercial sweetener by ultra-highperformance liquid chromatography-mass spectrometry. J. Chromatography A 1217(9):1463- 1470.
GEUNS, J.M.C. 2000. Safety of stevia and stevioside. Recent Res. Developments. Phytochem. 4(2):75-88.
JAITAK, V.; GUPTA, A.; KAUL, A.V.; AHUJA, P. 2008. Validated high-performance thin-layer chromatography method for steviol glycosides in Stevia rebaudiana. J. Pharmac. Biomed. Analysis. 47(4-5):790-794.
JARMA, A.; CARDONA, C.; FERNÁNDEZ, C. 2012. Efecto de la temperatura y radiación en la producción de glucósidos de esteviol en Stevia rebaudiana en el Caribe húmedo colombiano. Rev. U.D.C.A Act. & Div. Cient. 15(2):339-347.
JARMA, A.; ARAMENDIZ, H.; CLEVES, J.A. 2011. Estabilidad fenotípica y densidades de planta de genotipos de estevia (Stevia rebaudiana Bert.) en la región Caribe de Colombia. Acta Agronómica. 60 (2): 176-182.
JARMA, A. 2008. Estudios de adaptación y manejo integrado de estevia (Stevia rebaudiana Bert.): nueva alternativa agroindustrial del Caribe colombiano. Una revisión. Rev. Col. Cienc. Hort. 2(1):109-120.
JARMA, A.; RENGIFO, T.; ARAMENDIZ, T.H. 2005. Aspectos fisiológicos de estevia (Stevia rebaudiana Bertoni) en el Caribe colombiano: I. Efecto de la radiación incidente sobre el área foliar y la distribución de biomasa. Agr. Col. 23(2):207-216.
KANDUS, M.; ALMORZA, D.; BOGGIO, R.; RONCEROS, D.; SALERNO, J.C. 2010. Statistical models for evaluating the genotype-environment interaction in maize (Zea mays L.). Phyton (B. Aires). 79(1):39-46.
KOINI, M.A.; ALVEY, L.; ALLEN, T.; TILLEY, C.A.; HARBERD, N.P.; WHITELAM, G.C.; FRANKLIN, K.A. 2009. High temperature-mediated adaptations in plant architecture require the bHLH transcription factor PIF4. Current Biology. 19(5):408-413.
MADAN, S.; AHMAD, S.; SINGH, G.N.; KOHLI, K.; KUMAR, Y.; SINGH, R.; GARG, M. 2010. Stevia rebaudiana (Bert.) Bertoni—a review. Ind. J. Nat. Prod. Resource. 1(1):267-286.
MITCHELL, H. 2006. Bulking Agents: Multi-functional Ingredients. In: Mitchell, H. (ed). Sweeteners and Sugar Alternatives in Food Technology. Blackwell Publ. 1st ed. p.65-85.
MIZUKAMI, H.; SHIBA, K.; OHASHI, H. 1983. Effect of temperature on growth and stevioside formation of Stevia rebaudiana. Shoyakugaku Zasshi. 37:175-179.
MONTEMAYOR, J.; ZERMEÑO, J.A.; OLAGUE, J.; ALDACO, R.; FORTIS, M.; SALAZAR, E.; CRUZ, J.; VÁSQUEZ, C. 2006. Efecto de la densidad y estructura del dosel de maíz en la penetración de la radiación solar. Rev. Int. Bot. Exp. (YTON). 75:47-53.
RAFFO, M.; IGLESIAS, D. 2004. Efecto de la intercepción y distribución de la radiación fotosintéticamente activa en manzanos cv. 'Fuji', bajo cuatro sistemas de conducción en alta densidad. Rev. Invest. Agropec. 33(2):29-42.
RAMESH, K.; VIRENDRA, S.; MEGEJI, N.W. 2006. Cultivation of Stevia rebaudiana (Bert.) Bertoni: a comprehensive review. Adv. Agron. 89(1):137-177.
RODRÍGUEZ, R.E.; PONCE, J.T.; RUEDA, E.O.; AVENDAÑO, L.; PAZ, J.J.; SANTILLANO, J.; CRUZ, M. 2011. Interacción genotipo-ambiente para la estabilidad de rendimiento en trigo en la región de Mexicali, B.C. México. Trop. Subtrop. Agroecosyst. 14:543-558.
RUIZ C., J.A.; FLORES L., H.E.; RAMÍREZ, D., J.L.; GONZALEZ E., D.R. 2002. Temperaturas cardinales y duración del ciclo de madurez del híbrido de maíz H-311 en condiciones de temporal. Agrociencia. 36(5):569-577.
SERFATY, M.; IBDAH, M.; FISCHER, R.; CHAIMOVITSH, D.; SARANGA, Y.; DUDAI, N. 2013. Dynamics of yield components and stevioside production in Stevia rebaudiana grown under different planting times, plant stands and harvest regime. Industr. Crops Products. 50(2):731-736.
SINGH, S.; RAO, G. 2005. Stevia: The herbal sugar of 21st century. Sugar Technol. 71(2):17-24.
TAIZ, L.; ZEIGER, E. 2010. Plant physiology. 5th ed. Sinauer Associates, Inc. Redwood City, CA. p.644-645.
VANIDZE, M.R.; KALANDIYA, A.G.; CHANUKVADZE, K.R. 2009. Identification and quantitative determination of the content of diterpene glycosides in stevia (Stevia rebaudiana Bertoni). Khim. Rastit. Syr'ya. 4(2):155-158.
YADAV, A.K.; SINGH, S.; DHYANI, D.; AHUJA, P.S. 2011. A review on the improvement of stevia (Stevia rebaudiana (Bertoni)). Can. J. Plant Science. 91(3):1-27.
WOLWER-RIECK, U. 2012. The leaves of Stevia rebaudiana (Bertoni), their constituents and the analyses thereof: a review. J. Agr. Food Chem. 60:886-895.