Agronomic behavior of forty-one interconnectional crosses of cocoa (Theobroma cacao L.) in Ecuador

Comportamiento agronómico de cuarenta y un cruces interclonales de cacao (Theobroma cacao L.) en Ecuador

Main Article Content

Jaime Fabián Vera-Chang
Nataly Lorena Herrera-Tamayo
Ana Ruth Alvarez-Sanchez
Andry Annabel Alvarez-Aspiazu
Edison Geovanny Díaz-Campozano
Luis Humberto Vásquez-Cortez

Abstract

Cacao production in Ecuador faces challenges in identifying clones that are highly productive and meet international standards for physical and sanitary quality.  Such studies are crucial for identifying high-performance and quality clones to enhance the competitiveness of Ecuadorian cacao in the global market. The aim of this research was to evaluate the agronomic performance of 41 interclonal cacao crosses to identify superior genetic materials. The research was conducted at the “La Represa” Experimental Farm in Los Ríos, Ecuador, using a completely randomized design with 41 treatments and two replications. Productive variables, sanitary variables, physical quality, and grain quality through cutting test were evaluated, classified according to the INEN–176 standard. The results showed that treatments T2, T34, and T33 achieved the highest productivity indices, although with high labor costs. In terms of physical quality, treatment T16 had the highest seed index, while T3 and T8 had the highest values for lobe thickness and furrow thickness, respectively. Treatment T31 reached 92.50% fermentation in the cutting test, classifying in the ASSPS category, the highest according to the standard.

Downloads

Download data is not yet available.

Publication Facts

Metric
This article
Other articles
Peer reviewers 
0
2.4

Reviewer profiles  N/A

Author statements

Author statements
This article
Other articles
Data availability 
N/A
16%
External funding 
No
32%
Competing interests 
N/A
11%
Metric
This journal
Other journals
Articles accepted 
16%
33%
Days to publication 
172
145

Indexed in

Editor & editorial board
profiles
Publisher 
Universidad de Ciencias Aplicadas y Ambientales U.D.C.A

Article Details

References (SEE)

ÁLVAREZ, C.; PÉREZ, E.; LARES, M. 2007. Caracterización física y química de almendras de cacao fermentadas, secas y tostadas cultivadas en la región de Cuyagua, estado Aragua. Agronomía Tropical. 57(4):249-256.

ÁLVAREZ, C.; TOVAR, L.; GARCÍA, H.; MORILLO, F.; SÁNCHEZ, P.; GIRÓN, C.; DE FARIAS, A. 2010. Evaluación de la calidad comercial del grano de cacao (Theobroma cacao L.) usando dos tipos de fermentadores. Revista Científica UDO Agrícola. 10(1):76-87.

ANDRADE-ALMEIDA, J.; RIVERA-GARCÍA, J.; CHIRE-FAJARDO, G.; UREÑA-PERALTA, M. 2019. Propiedades físicas y químicas de cultivares de cacao Theobroma cacao L. de Ecuador y Perú. Enfoque UTE. 10(4):1-12. DOI: https://doi.org/10.29019/enfoque.v10n4.462

BOZA, E.J.; MOTAMAYOR, J.C.; AMORES, F.M.; CEDEÑO-AMADOR, S.; TONDO, C.L.; LIVINGSTONE, D.S.; SCNELL, R.J.; GUTIÉRREZ, O.A. 2014. Genetic characterization of the cacao cultivar CCN 51: Its impact and significance on global cacao improvement and production. Journal of the American Society for Horticultural Science. 139(2): 219–229. https://doi.org/10.21273/JASHS.139.2.219 DOI: https://doi.org/10.21273/JASHS.139.2.219

CAMINO-MOGRO, S.; ANDRADE-DÍAZ, V.; PESÁNTEZ-VILLACÍS, D. 2016. Posicionamiento y eficiencia del banano, cacao y flores del Ecuador en el mercado mundial. Revista Ciencia UNEMI. 9(19):48–53. DOI: https://doi.org/10.29076/issn.2528-7737vol9iss19.2016pp48-53p

CONTRERAS, C.; ORTIZ DE BERTORELLI, L.; GRAZIANI DE FARIÑAS, L.; PARRA, P. 2004. Fermentadores para cacao usados por los productores de la localidad de Cumboto, Venezuela. Agronomía Tropical. 54(2):219-232.

ERAZO SOLÓRZANO, C.Y.; BRAVO FRANCO, K.J.; TUÁREZ GARCÍA, D.A.; FERNANDEZ ESCOBAR, Á.O.; TORRES NAVARRETE, Y.G.; VERA CHANG, J.F. 2021. Efecto de la fermentación de cacao (Theobroma cacao L.), variedad nacional y trinitario, en cajas de maderas no convencionales sobre la calidad física y sensorial del licor de cacao. Revista de Investigación Talentos. 8(2):42-55. https://doi.org/10.17163/lgr.n7.2008.02 DOI: https://doi.org/10.33789/talentos.8.2.153

ESCOBAR, R. 2008. Comportamiento de seis clones de “cacao” (Theobroma cacao L.) en Guasaganda, provincia de Cotopaxi, Ecuador. La Granja. 7(1):9-12. https://doi.org/10.17163/lgr.n7.2008.02 DOI: https://doi.org/10.17163/lgr.n7.2008.02

FERRER-SÁNCHEZ, Y.; MAFALDO-SAJAMI, A.A.; PLASENCIA-VÁZQUEZ, A.H.; URDÁNIGO-ZAMBRANO, J.P. 2022. Riesgo para el cultivo de cacao por los cambios en la distribución potencial del fitopatógeno Moniliophthora perniciosa bajo escenarios de cambio climático en Ecuador continental. Terra Latinoamericana. 40:1-10. https://doi.org/10.28940/terra.v40i0.1338 DOI: https://doi.org/10.28940/terra.v40i0.1338

GARCIA CRUZATTY, L.; GARCÍA TALLEDO, B.; SÁNCHEZ MORA, F. 2023. Variability and combinatorial ability in fruit characters of new Theobroma cacao hybrids in Ecuador. Revista Brasileira de Ciências Agrárias. 18(3):e3265.

GRAZIANI DE FARIÑAS, L.; ORTIZ DE BERTORELLI, L.; ANGULO, J.; PARRA, P. 2002. Características físicas del fruto de cacaos tipos criollo, forastero y trinitario de la localidad de Cumboto, Venezuela. Agronomía Tropical. 52(3):343-362.

GUAMÁN VILLA, M.A.; JARAMILLO AGUILAR, E.; BERNAL MORALES, J. 2022. Control biológico de la mazorca negra (Phytophthora palmivora L.) en el cultivo de cacao (Theobroma cacao L.). Revista Metropolitana de Ciencias Aplicadas. 5(3):149-154. DOI: https://doi.org/10.62452/54qhgb79

GUZMÁN DUQUE, J.A.; GÓMEZ PRADA, S.L. 2014. Evaluación sensorial de cacao (Theobroma cacao L.) cultivado en la región del sur del departamento de Bolívar (Colombia). Revista de Investigación Agraria y Ambiental. 5(2):221-236. DOI: https://doi.org/10.22490/21456453.1338

JIMÉNEZ MOREJÓN, E.I.; SANTANA ARAGONE, D.X.; CARTAGENA FAYTONG, M.I.; RIVERA REYES, R.R.; BUSTAMANTE INTRIAGO, A. 2023. Bioestimulantes orgánicos en el cultivo del cacao (Theobroma cacao L.). Conocimiento Global. 8(2):1-17. https://doi.org/10.70165/cglobal.v8i2.308

JIMÉNEZ, J.C.; TUZ GUNCAY, I.G.; QUEVEDO GUERREO, J.N.; GARCÍA BATISTA, R.M. 2018. Presecado: Su efecto sobre la calidad sensorial del licor de cacao (Theobroma cacao L.). Revista Científica Agroecosistemas. 6(2):63-73.

LARES AMAÍZ, M.; PÉREZ SIRA, E.; ÁLVAREZ FERNÁNDEZ, C.; PEROZO GONZÁLEZ, J.; EL KHORI, S. 2013. Cambios de las propiedades físico-químicas y perfil de ácidos grasos en cacao de Chuao, durante el beneficio. Agronomía Tropical. 63(1-2):37-47.

LARES AMAÍZ, M.D.C.; GUTIÉRREZ, R.; PÉREZ, E.; ÁLVAREZ, C. 2012. Efecto del tostado sobre las propiedades físicas, fisicoquímicas, composición proximal y perfil de ácidos grasos de la manteca de granos de cacao del estado Miranda, Venezuela. Revista Científica UDO Agrícola. 12 (2):439-446.

LOOR ZAMBRANO, H.Y.; FEIJÓ CUENCA, N.P.; FEIJÓ CUENCA, T.E.; NAVAS BAYONA, W.I. 2024. Comercialización de productos derivados de cacao en Manabí, Ecuador. Universidad y Sociedad. 16(1):302-312.

MALDONADO FUENTES, C. 2015. Efecto del manejo en la reducción de incidencia de enfermedades (Moniliasis, Escoba de Bruja y Mazorca Negra) en el cultivo de Cacao (Theobroma cacao L.) en la Estación Experimental de Sapecho. Revista Científica de Investigación INFO-INIAF. 1(1):88-93.

MORALES RODRÍGUEZ, W.J.; VALLEJO TORRES, C.A.; SINCHE BÓSQUEZ, P.D.; TORRES NAVARRETE, Y.G.; VERA CHANG, J.F.; ANZULES CEDEÑO, E.D. 2016. Mejoramiento de las características físico-químicas y sensoriales del cacao CCN51 a través de la adición de una enzima y levadura durante el proceso de fermentación. Revista Amazónica Ciencia y Tecnología. 5(2):169-181. DOI: https://doi.org/10.59410/RACYT-v05n02ep06-0142

MORALES-RODRÍGUEZ, W.J.; CARLOSAMA-MARTÍNEZ, J.M.; SINCHI RIVAS, C.A.; ALDERETE RENDON, J.; VALLEJO TORRES, C.A.; MORALES CEDEÑO, W. 2024. Calidad química del cacao (Theobroma cacao L.) tipo nacional de la parroquia Valle Hermoso – Ecuador. Ciencia y Tecnología. 17(1):38-49. DOI: https://doi.org/10.18779/cyt.v17i1.692

NOGALES, J.; GRAZIANI DE FARIÑAS, L.; ORTIZ DE BERTORELLI, L. 2006. Cambios físicos y químicos durante el secado al sol del grano de cacao fermentado en dos diseños de cajones de madera. Agronomía Tropical, 56(1):5-20.

ORTIZ DE BERTORELLI, L.; ROVEDAS, L.; GRAZIANI DE FARIÑAS, L. 2009. Influencia de varios factores sobre índices físicos del grano de cacao en fermentación. Agronomía Tropical. 59(1):81-88.

PÉREZ GARCIA, G.A.; FREILE ALMEIDA, J.A. 2017. Adaptabilidad de clones promisorios de cacao nacional (Theobroma cacao L.), en el cantón Arosemena Tola de Ecuador. Centro Agrícola. 44(2):44-51.

PÉREZ, E.E.; ÁLVAREZ, C.; LARES, M. 2002. Caracterización física y química de granos de cacao fermentados, secos y tostados de la región de Chuao. Agronomía Tropical. 52(2):161-172.

PORTILLO, E.; GRAZIANI DE FARIÑAS, L.; BETANCOURT, E. 2005. Efecto de los Tratamientos post-cosecha sobre la Temperatura y el Índice de Fermentación en la calidad del cacao criollo Porcelana (Theobroma cacao L.) en el Sur del Lago de Maracaibo. Revista de la Facultad de Agronomía. 22(4):394-406.

PROAÑO VINCES, O.; TORO GARCÍA, J.V.; COROZO QUIÑÓNEZ, L.; SÁNCHEZ-MORA, F.; MATUTE MATUTE, A.F.; VÁSQUEZ MORÁN, V.F. 2015. Potencial productivo de clones experimentales de cacao tipo “Nacional”. Revista La Técnica. 14:24-29. DOI: https://doi.org/10.33936/la_tecnica.v0i14.574

QUEZADA RAMÓN, L.A.; QUEVEDO GUERRERO, J.N.; GARCÍA BATISTA, R.M. 2017. Determinación del efecto del grado de madurez de las mazorcas en la producción y calidad sensorial de (Theobroma cacao L.). Revista Científica Agroecosistemas. 5(1):36-46.

RAMÓN GUANUCHE, R.E.; ERDEZOTO REINOSO, M.D.R.; ROMERO, D.J.; MELEÁN ROMERO, R.A. 2024. Análisis de las exportaciones cacaoteras en Sudamérica y su relación con Ecuador. Uniandes EPISTEME. 11(1):86-103. DOI: https://doi.org/10.61154/rue.v11i1.3382

RIVERA FERNÁNDEZ, R.D.; MECÍAS GALLO, F.W.; GUZMÁN CEDEÑO, A.M.; PEÑA GALEAS, M.M.; MEDINA QUINTEROS, H.N.; CASANOVA FERRÍN, L.M.; BARRERA ÁLVAREZ, A.E.; NIVELA MORANTE, P.E. 2012. Efecto del tipo y tiempo de fermentación en la calidad física y química del cacao (Theobroma cacao L.) tipo Nacional. Ciencia y Tecnología. 5(1):7-12. DOI: https://doi.org/10.18779/cyt.v5i1.77

SÁNCHEZ-MORA, F.; ZAMBRANO MONTUFAR, J.; VERA CHANG, J.; RAMOS REMACHE, R.; GÁRCES FIALLOS, F.; VÁSCONEZ MONTÚFAR, G. 2014. Productividad de clones de cacao tipo nacional en una zona del bosque húmedo tropical de la provincia de Los Ríos, Ecuador. Revista Ciencia y Tecnología UTEQ. 7(1):33-41. DOI: https://doi.org/10.18779/cyt.v7i1.134

SILVA-PÉREZ, E.J.; GONZÁLEZ-RODRÍGUEZ, L.K.; MORÁN MURILLO, P.N. 2022. Exportaciones del cacao orgánico certificado de Ecuador: Análisis comparativo. Revista Científica FIPCAEC. 7(3):431-444. https://doi.org/10.23857/fipcaec.v7i1

SOLÍS BONILLA, J.L.; ZAMARRIPA COLMENERO, A.; PECINA QUINTERO, V.; GARRIDO RAMÍREZ, E.; HERNÁNDEZ GÓMEZ, H. 2015. Evaluación agronómica de híbridos de cacao (Theobroma cacao L.) para selección de alto rendimiento y resistencia en campo a moniliasis. Revista mexicana de ciencias agrícolas. 6(1):71-82. DOI: https://doi.org/10.29312/remexca.v6i1.740

TARQUI FREIRE, O.M.; SOTOMAYOR CANTOS, I.A.; CASANOVA MENDOZA, T.D.J.; RODRÍGUEZ ZAMORA, G.A.; PLAZA AVELLÁN, L.F.; ZAMBRANO FLORES, F.G. 2017. Selección de genotipos de cacao (Theobroma cacao L.) con resistencia a escoba de bruja (Moniliophthora perniciosa) en Los Ríos, Ecuador. Ciencia y Tecnología. 10(1):17-26. DOI: https://doi.org/10.18779/cyt.v10i1.123

TIRADO-GALLEGO, P.A.; LOPERA-ÁLVAREZ, A.; RÍOS-OSORIO, L.A. 2016. Estrategias de control de Moniliophthora roreri y Moniliophthora perniciosa en Theobroma cacao L.: Revisión sistemática. Corpoica Ciencia y Tecnología Agropecuaria. 17(3):417-430. https://doi.org/10.21930/rcta.vol17_num3_art:517 DOI: https://doi.org/10.21930/rcta.vol17_num3_art:517

VERA CHANG, J.; GOYA BAQUERIZO, A. 2015. Comportamiento agronómico, calidad física y sensorial de 21 líneas híbridas de cacao (Theobroma cacao L.). Revista de las Agrociencias. 15: 26-37. DOI: https://doi.org/10.33936/la_tecnica.v0i15.539

VERA CHANG, J.; VALLEJO TORRES, C.; PÁRRAGA MORÁN, D.; MORALES RODRÍGUEZ, W.; MACÍAS VÉLIZ, J.; RAMOS REMACHE, R. 2014. Atributos físicos-químicos y sensoriales de las almendras de quince clones de cacao nacional (Theobroma cacao L.) en el Ecuador. Ciencia y Tecnología. 7(2):21-34. DOI: https://doi.org/10.18779/cyt.v7i2.139

VILLACIS, A.; ALWANG, J.; BARRERA, V. 2022. Cacao value chains and credence attributes: lessons from Ecuador. Journal of Agribusiness in Developing and Emerging Economies. 12(4):549-566. https://doi.org/10.1108/JADEE-10-2021-0267 DOI: https://doi.org/10.1108/JADEE-10-2021-0267

VOIGT, J.; TEXTORIS-TAUBE, K.; WÖSTEMEYER, J. 2018. pH-Dependency of the proteolytic formation of cocoa- and nutty-specific aroma precursors. Food Chemistry. 255:209-215. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.02.045 DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.02.045

ZAMBRANO, A.; GÓMEZ, Á.; RAMOS, G.; ROMERO, C.; LACRUZ, C.; RIVAS, E. 2010a. Caracterización de parámetros físicos de calidad en almendras de cacao criollo, trinitario y forastero durante el proceso de secado. Agronomía Tropical. 60(4):389-396.

ZAMBRANO, A.; ROMERO, C.; GÓMEZ, A.; RAMOS, G.; LACRUZ, C.; BRUNETTO, M.D.R.; MÁXIMO, G.; GUTIÉRREZ, L.; DELGADO, Y. 2010b. Evaluación química de precursores de aroma y sabor del cacao criollo merideño durante la fermentación en dos condiciones edafoclimáticas. Agronomía Tropical. 60(2):211-219.

Citado por

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.